Český perník (Český Krumlov)

Český perník

Český Krumlov Originál

Výrobky prodávané pod značkou Český Krumlov originál jsou místní tradiční produkty vycházející z původních receptur a výrobních postupů. Při jejich ruční výrobě jsou využity pouze kvalitní suroviny a produkty pocházející od producentů z okolí Českého Krumlova.

Staročeský perník vyrábíme přímo v naší provozovně podle původní receptury z 16. století. Je ručně vytlačován do dřevěných forem, které se vyřezávaly ze dřeva ovocných stromů, jelikož ty se pro tento účel nejlépe hodí.

Český perník

Český Krumlov Originál

Výrobky prodávané pod značkou Český Krumlov originál jsou místní tradiční produkty vycházející z původních receptur a výrobních postupů. Při jejich ruční výrobě jsou využity pouze kvalitní suroviny a produkty pocházející od producentů z okolí Českého Krumlova.

Staročeský perník vyrábíme přímo v naší provozovně podle původní receptury z 16. století. Je ručně vytlačován do dřevěných forem, které se vyřezávaly ze dřeva ovocných stromů, jelikož ty se pro tento účel nejlépe hodí. Přesná doba a teplota pečení určuje barevný odstín perníku.

Jaká je historie perníku?

Perník má prastarou historii a je významně spjatý s kulturními dějinami lidstva. První zmínka o perníkářích a perníku v Čechách, jeho výrobě a prodeji je z roku 1335. Kromě mouky a vysoce kvalitního medu je při přípravě perníku velmi důležité koření. Koření dodává perníku chuť a každý mistr perníkář měl svou vlastní recepturu. Tuto recepturu uchovával ve velké tajnosti a předával ji jen svému nástupci. Ze středověkých receptur je nám známo až 90 druhů vzácných bylin a koření přidávaných do perníku. Názvem perník se medové pečivo označuje od doby, kdy se jeho chuť začala upravovat pepřem. (Latinsky pepř – piper.)

Dá se vytlačovaný perník jíst?

Náš perník je vyroben z kvalitního jihočeského medu, mouky a koření, a proto je možné jej konzumovat. Dříve měl perník mnohá využití. Používal se například jako ozdoba příbytků, často se také strouhal jako sladidlo do kaší nebo byl podáván jako zákusek, který se pro svoji tvrdost musel nejdříve namáčet v horkém nápoji. V dnešní době je ale ručně vytlačovaný perník vnímán především jako výtvarné dílo s bohatou symbolikou, připomínající nám barvitou historii lidstva anebo jako dekorace, která dokáže provonět naše obydlí.

Český perník (Český Krumlov), Gastronomie Český Krumlov